« terug naar het overzicht
23-10-2020 Sint Jacobskerk

Herfstfestival Vlissingen: Kluster5

Kluster5 speelt Perceived Reality van de Vlissingse componiste Celia Swart

Perceived Reality

We zijn gefascineerd door hoe de werkelijkheid verschillend kan worden waargenomen, afhankelijk door wie, op welke plek en via welk medium. In deze tijd waarin de mogelijkheden van de digitale wereld oneindig lijken kun je schijnbaar zelf bepalen welke werkelijkheid je aan de wereld laat zien.

Welke versie van de werkelijkheid zie jij?

Celia Swart maakte haar werk geïnspireerd door de alternatieve werkelijkheid in alle apps op haar telefoon. Het internet heeft een parallelle wereld gecreëerd waarin alleen iemands ‘beste versie’ wordt getoond. Verslaafd aan likes verandert de hoofdpersoon steeds meer. Wanneer haar volgers één voor één afhaken zal ze zichzelf opnieuw moeten uitvinden om haar eigenwaarde te ijken aan haar online relevantie.

Alexandre Kordzaia ontdekte verschillende lagen in zijn waarnemingen van de werkelijkheid toen hij opgroeide in het roerige Georgië van de jaren ‘90. Zijn herinneringen aan zijn jeugd zijn positief, terwijl zijn fantasiewereld zeer gewelddadig was. In zijn werk gebruikt Alexandre stemopnames en videobeelden uit zijn jeugd waarin deze twee lagen duidelijk aanwezig zijn: vrolijke verhalen over feestjes wisselen zomaar af met chaotische gruwelen uit de hel. Misschien dat deze twee lagen samen pas een compleet beeld van de werkelijkheid geven?

Kluster5

Kluster5 heeft als missie nieuwe muziek voor een groot publiek aantrekkelijk te maken, via muziek én een concertvorm die invloeden kennen uit verschillende genres.  Deze zomer viert het Haags ensemble haar vijfjarig bestaan.

In de afgelopen jaren heeft Kluster5 zich gepresenteerd als multidisciplinair ensemble dat altijd op zoek is naar nieuwe concertvormen, uiteenlopende klankwerelden en een intrigerend toneelbeeld. Naast het aangaan van samenwerkingen met vooraanstaande kunstenaars uit verschillende disciplines biedt het ensemble een experimenteerplatform voor jonge componisten en makers. Sinds de oprichting zijn er meer dan 50 nieuwe composities voor Kluster5 geschreven.

Met de voorstelling Perceived Reality zet Kluster5 een nieuwe stap, waarin muziek, visuals en regie samenkomen tot één totaalkunstwerk.

NaamHerfstfestival Vlissingen: Kluster5Starttijd20:00
Datum23-10-2020Eindtijd22:00
LocatieSint JacobskerkEntree

Bijzonderheden

Perceived Reality

Celia Swart                  elevation of self-validation

Alexandre Kordzaia    1999 (Don’t you wanna go?)

compositie, tape, samples en visuals

Celia Swart en Alexandre Kordzaia

muziek      

Kluster5

Isa Goldschmeding – viool

Daan van Koppen – saxofoon

Mervyn Groot – slagwerk

Martin van Hees – gitaar

Tim Sabel – piano

geluid 

Oscar Bouwmans

regie  

Peter Leung

Composities in opdracht van Kluster5, Grachtenfestival, November Music en Gaudeamus Muziekweek.